Дидактичні ігри та вправи на уроках “Української мови”

Діти вчаться визначати спільний звук у словах, у запропанованих малюнках, придумати слова з заданим звуком, пропоную гру «Хто більше? » ( хто більше назве слів з заданим звуком) Важливим етапом для розвитку фонематичних процесів – це навчити дітей визначати послідовність звуків у словах. Спочатку вчу визначати послідовність звуків у складах, потім визначати перший і останній звук у слові, потім послідовність звуків у слові. Фонематичного порушення мовлення у дітей як дошкільного, так і молодшого шкільного віку.

ігрові вправи на звуковий синтез

Треба з’єднати доріжкою малюнок з потрібною схемою. У кожного картинка і 2 картки, аркуш паперу. Клітинка зафарбована позначає місце звуку в слові. Ігри, що допомагають визначити місце звуку в слові. Логопед вимовляє 3-4 слова, в яких є досліджуваний звук. Розкласти картинки в два ряди в залежності від кількості складів у їх назвах. В середині дитина з буквою, вона кидає м’яч, а учень говорить слово на цю букву.

Інноваційні форми роботи при фонетико-фонематичному недорозвиненні мовлення у дітей з інтелектуальними порушеннями

Які страви приготувала мама, якщо у їх назві є звук [р] т.п. Кожному подарував такий предмет, назва якого починається з такого ж звуку, як і ім’я тваринки. Попутно з’ясовуємо лексичне значення малознайомих і незнайомих слів. Просимо дітей придумати аналогічне http://www.t.ks.ua/profesiyi-v-it-shcho-ne-potrebuyut-glibokih-tehnichnih-znan завдання. Визначення кількості складів в словах з відкритим складом. Динамічні паузи та фізкультурні хвилинки на уроках добукварного періоду найдоцільніше будувати із застосуванням мовленнєвих дій – проказуванням віршів, потішок, лічилок тощо.

  • Діти охоче виконують вправи « Привітання пальчиків», «Ніс-вухо», «Молоточок», «Кулачок-Ребро-Долонька».
  • Розвиваючи фонематичні процеси, ми розвиваємо та удосконалюємо фонематичний слух, фонематичне сприймання, фонематичні уявлення, звуковий аналіз та синтез.
  • Тому особливу увагу приділяю на розвиток дрібних рухів пальців рук, що позитивно впливає на функціонування мовних зон кори головного мозку.
  • Це пояснюється тим, що читання і письмо як види мовленнєвої діяльності, особливо на початковому етапі оволодіння ними, мають багато спільних структурних компонентів.
  • Фонематичного порушення мовлення у дітей як дошкільного, так і молодшого шкільного віку.

Особливо ця проблема актуальна при навчанні дітей з розумовою відсталістю. Корекція вимови та послідовне формування навичок звукового аналізу і синтезу на основі розвитку фонематических процесів – два пов’язаних між собою напрямки роботи. Розвиваючи фонематичні процеси, ми розвиваємо та удосконалюємо фонематичний слух, фонематичне сприймання, фонематичні уявлення, звуковий аналіз та синтез. Сформованість фонематичного слуху дає можливість розрізнювати та впізнавти звуки, аналізувати їх, формувати правильність звуковимови. Недостатньо сформоване фонематичне сприймання позначається на розвитку звукового аналізу та синтезу слів, що позначається на формуванні звуковимови в цілому. Період навчання грамоти – один з найважливіших у житті дітей, коли розвивається їхнє мислення і мовлення, зростає свідомість, формується особистість у цілому.

Предмет дослідження – особливості використання ігрових вправ для формування мовного аналізу та синтезу у дітей з

Іноді такі ігри проводжу як частина заняття, а іноді – як повноцінне заняття. На таких заняттях не варто обмежувати дітей рамками та правилами, а давати їм можливість висловлювати свої почуття, емоції та думки. При фонематичних порушеннях відбувається порушення фонематичного слуху, слухової уваги, звукового аналізу та синтезу слів. Логоритміки – це виховання й розвиток почуття ритму які сприяють розвитку слухової уваги , ритму у мовлення.