Наукові дослідження та технічні розробки в Україні: аналіз тенденцій

У зазначений обсяг витрат не включають витрати на виконання робіт (послуг), що не є науково-технічними, а також платні послуги населенню. Міжнародний досвід показує, що економічного зростання в Україні можна досягти за допомогою стимулювання наукових досліджень та технічних розробок. Однак аналіз тенденцій останніх років показує не лише зменшення важливості НДТР на загальнодержавному рівні, але й відсутність диверсифікації розподілу коштів на НДТР як за секторами діяльності, так і за видами виконаних робіт. При вирішенні наукових питань Міністерство освіти і науки спирається на думку наукової громадськості. З цією метою створюються наукові ради, які виконують роль науково-консультаційних органів. В Україні найбільший обсяг фундаментальних досліджень виконують у державному секторі (у 2013 році — майже 90%).

кількість організації, які виконують наукові дослідження й розробки

Частіше за все формулювання таких завдань здійснюється у вигляді певного набору підпитань. Наприклад, «виявити…», «розробити…», «експериментально перевірити…» тощо. Наукове дослідження— процес вивчення певного об’єкта (предмета або явища) за допомогою наукових методів, що має на меті встановлення закономірностей його виникнення, розвитку і перетворення в інтересах раціонального використання у практичній діяльності людей. Спеціалісти, які мають науковий ступінь кандидата наук і зайняті в економіці області. Інкубатор спеціалізується на створенні сприятливих умов для започаткування і ведення ефективної діяльності малих інноваційних (венчурних) фірм, зайнятих реалізацією оригінальних науково-технічних ідей. Це досягається через надання малим інноваційним фірмам матеріальних (перш за все, наукового обладнання і приміщень), інформаційних, консультаційних та інших необхідних послуг.

Зіставлення отриманих результатів з витратами на їх досягнення характеризує ефективність дослідження в цілому. Економічний ефект відображає результат перевищення доходів від впровадження результатів НДР над витратами на їх здійснення. Під конференцією розуміють збори, наради пред-ставників наукових, громадських та інших організацій для обговорення і розв’язання певних питань. Конгрес— це з’їзд або нарада з широким представництвом переважно міжнародного характеру. На початковому етапі наукової роботи вивчення літературних джерел дозволяє обрати та конкретизувати тему дослідження, визначити його об’єкт, розробити теоретичні передумови майбутньої наукової роботи, допомагає визначити актуальність обраної теми дослідження. Проведення наукових досліджень вимагає відповідного інформаційного забезпечення. Забезпечення — це те, за допомогою чого створюються умови для реалізації вказаного процесу.

Одночасно частка ВВП, витрачена на НДТР у державному секторі та секторі вищої освіти, у всіх цих країнах приблизно однакова. Відповідно, саме розробки і дослідження для підприємницького сектору відіграли головну роль у різниці показників питомої ваги НДТР у ВВП між цими країнами. Країни ЄС із відносно високою часткою видатків на НДТР у підприємницькому секторі до ВВП (Фінляндія, Швеція, Данія, Словенія, Австрія та Німеччина) також належать до країн із високою загальною питомою вагою НДТР у ВВП. Не винятком є і Китай, у якого за останні роки значно зросло відношення витрат на НДТР до ВВП. З 2008 до 2012 року частка ВВП, витрачена на НДТР у підприємницькому секторі Китаю, збільшилася на 0,43 в.п., та тільки на 0,05 та 0,03 в.п. До кількості організацій (підприємств), які виконують наукові та науково-технічні роботи відносяться організації незалежно від організаційно-правових форм господарювання, що займалися у звітному році науковою та науково-технічною діяльністю. До числа цих організацій не включаються організації, які протягом звітного періоду не виконували науково-дослідні роботи або науково-технічні розробки.

Навігація

Розраховують його за орієнтовними, укрупненими показниками з урахуванням обсягу впровадження результатів досліджень. Якщо розглянути витрати на НДТР за джерелами фінансування у секторальному розрізі, видно, що за рахунок бюджетних коштів переважно фінансуються роботи в державному секторі. Видатки на НДТР у секторі вищої освіти також переважно отримують фінансування з бюджетних коштів. Проте, оскільки в порівнянні з іншими секторами витрати на НДТР у секторі вищої освіти невеликі, то в абсолютному вираженні з бюджетних коштів сектор вищої освіти та підприємницький сектор отримують фінансування майже однаково. Загалом же підприємницький сектор отримує найбільше коштів на розвиток НДТР — передусім від українських та іноземних замовників, а також із власних коштів організацій. Важливим інструментом стимулювання розвитку країни є впровадження інновацій в економіці. Особливо це важливо для країн, що розвиваються (до яких належить і Україна), адже саме за допомогою інноваційних розробок та нових знань країна може збільшити продуктивність економіки, а отже, і підвищити свою конкурентоспроможність на світових ринках.

Методи дослідження[ред. | ред. код]

Цитата— дослівний уривок з твору певного автора, що наводиться для підтвердження або заперечення висловлюваної думки. Шляхом цитування слід оформлювати найважливіші фрагменти авторського тексту. Наступний, методико-процедурний, розділ включає розроблення методології, методики і техніки дослідження як взаємозв’язаних компонентів. Мета дослідження — це очікуваний кінцевий результат, який зумовлює загальну спрямованість і логіку дослідження (теоретичного Starlink Окуляри віртуальної реальності або прикладного). За напрямами теми поділяють на теоретичні, методологічні та організаційні. Українській академії архітектури, Академії інженерних наук України, Академії наук вищої школи України, Української академії економічної кібернетики, Міжнародної академії комп´ютерних наук та систем, Міжнародної академії біоенерготехнологій. Створює систему кредитно-фінансових, податкових та митних регуляторів у науково-технічній сфері.

Апробація та оприлюднення результатів наукового дослідження[ред.

— прикладні (практичні) результати (застосування розроблених класифікацій, методик, алгоритмів і т. ін. в процесі обліку, аналізу, контролю, оцінки, організації, управління діяльністю окремої організації, підприємства, групи підприємств, галузі тощо). Однією з найбільш ефективних форм колективного обговорення є наукова дискусія. Від учасників дискусії вимагаються активність, вміння бачити позитивні сторони праці, що обговорюється, чітко формулювати суть помилок і недоліків, вказувати можливі шляхи їх виправлення, толерантність у відстоюванні своєї позиції. Реферат— це скорочене викладення змісту наукового твору з основними даними та висновками.

Потім, закінчивши читання книги, роблять виписки або складають конспект. Методологічні теми стосуються елементів методів конкретних наук, що застосовуються у процесі вивчення їх об’єктів. Організаційні теми включають організацію досліджень за конкретними науковими напрямами і застосування одержаних результатів у практичній діяльності. Теоретичні теми передбачають дослідження окремих концепцій теорії відповідної нау-ки, які стосуються її наукових законів. Вибіркове викладення матеріалів в основному застосовується дослідниками-експериментаторами.

Опоненти попередньо ознайомлюються з доповіддю, вивчають літературу за темою доповіді і дають розгорнуту аргументовану оцінку при обговоренні. При здійсненні пошуку необхідної інформації в Internet є декілька методів. По-перше, слід скористатися каталогами Internet — ресурсів, що містять вже згруповану інформацію у вигляді посилань на Web — сервери. Прикладами таких англомовних каталогів є , , , українських — -ukraine.com.