У Вишгороді пройде мистецький арсенал “Дивосвіт Марії Примаченко”

1764— видано «Положення про арсенальну команду», підпорядковану Київському артилерійському гарнізону. Він був зведений на місці Вознесенського жіночого монастиря, споруди якого після закриття використовували як артилерійський цейхгауз, з 1768 — як «гарматний двір», де ремонтували або виготовляли гармати, артилерійське спорядження тощо. Безумовно, у кожної європейської столиці є те, чим вона завжди пишається. Я переконаний, що сьогодні ми започатковуємо справу, якою буде пишатися не тільки наша столиця, але й уся Україна.

мария приймаченко мистецький арсенал

Попри те, що майже всі учасники не є професіональними художниками, мистецтво та різні його прояви стають способом виражати думки та реагувати на навколишній світ. Майстерні «Амічі» керуються принципами поваги й толерантності, цінують гідність та намагаються більше включати людей з інвалідністю в соціальну взаємодію. Творчій доробок Марії Примаченко настільки масштабний, що 650 творів, які зберігаються у Музеї українського народного декоративного мистецтва – це лише певна його частина, зауважує директорка музею Адріана Вялець. Загалом кількість творів художниці становить близько п’яти тисяч, більшість з яких зберігаються у приватних колекціях. З ранніх років Марія виявляла хист до малювання, захоплюючи батьків і односельців справжністю зображуваного нею.

У плані прямокутний (168×135 м) із заокругленим наріжжям, має внутрішнє подвір’я з чотирма ворітьми, розташованими по осі фасадів. Планування зального типу, з розміщеними у два ряди опорними стовпами, що несуть на першому поверсі склепінчасті перекриття (прогін 8,75 м) і на другому кроквяні ферми з підвісними стелями. Під західною частиною споруди міститься підвал. Внутрішні кам’яні сходи розміщено попарно біля південних, північних і східних воріт. Стіни, які мають завтовшки близько 2 метрів та склепіння складено з світло-жовтої київської цегли (тому сучасники називали Арсенал «порцеляновим»).

Скульптури Тревора Паглена й Тавареса Страчана запустили в космос

Саме краса природи стала підґрунтям для її самобутньої творчості. Саме ці творчі пошуки привели Марію до використання гуаші, насичені кольори якої дали змогу художниці переносити на папір всю строкатість баченого нею дивосвіту. З 2003 став культурно-мистецькою установою. Також на виставці представлена керамічна скульптура та розписаний посуд Примаченко. Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» розташований на Печерську. Це одна з трьох історичних частин Києва, що упродовж століть пов’язана зі Свято-Успенським Києво-Печерським монастирем, що був заснований у1051.

Неосяжне» покликана подати творчість художниці як противагу радянської дійсності, яка нівелювала особистість і мала уніфікувати як звичайний побут, так і світогляд кожного громадянина. За умов, коли мистецтво було перетворено на засіб пропаганди і виховання «нової людини», мистецький феномен Марії Примаченко для нас все ще залишається незбагненною таємницею. Неосяжне» покликана подати творчість художниці як противагу радянської дійсності, яка нівелювала особистість і мала уніфікувати як звичайний побут, так світогляд кожного громадянина. Мистецький арсенал інтегрує та розвиває різні мистецтва та культурні практики. Інтеграція відбувається через напрями-лабораторії, які постійно взаємодіють між собою.

Zenko Foundation подарував Одеському музею картину Степана Рябченка

У київському «Мистецькому арсеналі» відкрили ретроспективну виставку робіт української художниці-представниці «наївного мистецтва» Марії Примаченко «Неосяжне». До експозиції увійшли понад 300 творів художниці з фондів Музею українського народного декоративного мистецтва. Майстерні були започатковані в Києві волонтерами руху «Молодь за мир» у березні 2019, а в грудні 2019 — підписаний Меморандум про співпрацю з Мистецьким арсеналом. У його рамках Мистецький арсенал надає публічний простір для проведення мистецьких занять, а також залучає учасників майстерень до відвідування освітніх подій. «Амічі» об’єднують дорослих людей з інвалідністю, які живуть у державних геріатричних пансіонатах, та помічників-волонтерів. Зустрічі відбуваються по суботах раз на два тижні. Вони є відкритим майданчиком для неформального спілкування молодих людей, а також спільної практики мистецтва.

Звернімо, наприклад, увагу на своєрідну сітку на головах мальованих нею коней. “Двочастинне” зображення звірів з визначеною межею голови і тулуба, до якого нерідко вдається художниця, сягає часів палеоліту. У її картинах знаходять втілення ще язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів.

Таким чином різні мистецтва розвиваються і збагачують одне одного, а художні й професійні спільноти знаходять точки перетину і взаємного підсилення. Наразі у рамках Мистецького арсеналу діє Літературна Лабораторія. Мистецький арсенал— Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал», відкритий у Києві 2007 року. Протягом 2010-х став однією з найважливіших культурних інституцій України. «Можливо, більшість прихильників творчості художниці не бачили її ранніх робіт у такій кількості», – зазначає директорка «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна. У київському «Мистецькому арсеналі» 9 лютого відкрили ретроспективну виставку робіт української художниці-представниці «наївного мистецтва» Марії Примаченко «Неосяжне». Важливою частиною всіх проектів Мистецького Арсеналу є благодійна платформа АРСЕНАЛ ДОБРИХ СПРАВ, яка ініціює збір коштів для тих, хто потребує негайної допомоги.

Зараз у фондах музею зберігається найбільша частина творчого доробку Примаченко, яка налічує понад 650 одиниць. Музеєфікація творів Марії Примаченко розпочалася з 1930-х років, коли до Музею Державного музею українського мистецтва (тепер Національний художній музей України) надійшли перші 200 робіт художниці. Державного музею українського народного декоративного мистецтва (тепер Національний музей українського народного декоративного мистецтва) твори М. З 9 лютого до 13 березня 2016 року у Мистецькому арсеналі у Києві триватиме ретроспективна виставка «Марія Примаченко. До експозиції увійшли понад 300 творів видатної художниці з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. 9 лютого в Мистецькому Арсеналі (м. Київ; вул. Лаврська, 12) відбудеться відкриття ретроспективної виставки «Марія Примаченко.

Примаченко залишився незбагненним. Безкоштовний вхід для дітей до 12 років, інвалідів 1-2 групи, військовослужбовців строкової служби, учасникам АТО, музейним працівникам, членам Спілки художників (за наявності посвідчення). На території Мистецького арсеналу діє Мала Галерея, https://maidan.org.ua/arch/arch2009/1258616501.html яка презентує молоде українське мистецтво, а також камерні проекти провідних вітчизняних митців. У проєктах Мистецького арсеналу порушуються й дебатуються питання, важливі для суспільства, надається простір для вільного творення щодо майбутнього й осмислення минулого.